Selecteer een pagina

Mark ten Hacken

Mark ten Hacken

Kanunnikenstraat 10

5281 WG Boxtel

0411 684 327

06 44 89 00 28

hack034@planet.nl

www.marktenhacken.nl

Mark ten Hacken

Mark ten Hacken is beeldend kunstenaar. In 1989 is hij afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, 1e graads tekenen/kunstgeschiedenis.

Momenteel werkt hij bij kempro. Daar wordt o.a. gewerkt met keramiek, grafische technieken, schilderen en papier scheppen.

Mark werkt met gemengde technieken o.a.; marmeren, schilderen, linosnede, en sinds 2003 ook steeds meer met keramiek. Hij is begonnen met 3 dimensionale paarden, en is later overgegaan naar mensfiguren. Daar zoekt hij net als bij zijn schilderijen naar HET ZIJN van de mens in zijn omgeving; “Waiting”, “Europa, we zullen wel zien”(een combinatie van luchtigheid en scepsis), “Is het waar wat ze zeggen” etc.

Het idee in mijn werk

Mijn schilderijen zijn tekens-schilderijen. Zichtbaar zijn tekens geïnspireerd op de oosterse karaktertekens. Deze tekens verwijzen veelal naar oosterse denkwijze van yin-yang of J. Krishnamurti, Deepak Chokra, Gurdjeff e.a. Door de beeldtekens heen zijn vaak teksten geschreven deels leesbaar, deels suggestief of net niet leesbaar. Als een geheimschrift. De toeschouwer maakt een eigen verhaal over wat hij ziet en kan . Wat is, wordt niet door iedereen hetzelfde gezien. Beeld en tekst communiceren met elkaar. De teksten ontstaan n.a.v. associaties die ik krijg, nadat ik uit een gemarmerd beeld, beelden en teksten laat ontstaan; ik schift, ik schrijf, ik associeer, ik combineer en componeer. De dan blijvende beelden (veelal mensachtige figuren), leveren voor mij beeld en tekst op, onwillekeurig de volgorde. Er ontstaat een nieuwe werkelijkheid.

Er wordt uitgespaard, getekend, geschilderd en gedrukt. Teksten, tekens en beelden, vlakken en figuren, vormen een symbiose. Teksten worden beeld, en tekst wordt als teken en beeld bekeken .Er is niet een letterlijke boodschap. Een mysterieus geheimschrift, laat ruimte over voor de interpretatie van de toeschouwer. De schilderijen gaan over mensen, over communicatie, over waarnemen, gedrag, belevingen, over mens-zijn, menselijke verhoudingen,t.a.v. het leven, elkaar, religie etc.

Titels duiden daar ook op: “de gebeurtenissen in mijn leven zijn een spiegel voor wie ik ben”, “aandacht bevrijd ons van gewoonte”, “liefde”, “our secret”, “onomkeerbaar”,”please to meet you”, “adventure”, “our secret”, “onomkeerbaar”, “de vluchteling”, “aandacht”, “de waarnemers en de gedroomde werkelijkheid”, “mens-zijn zonder maatstaaf”, “eindigen en beginnen” (reïncarnatie), “between you and me”, “Liefde”, “we zijn allenmaal maar mensen ook al geven we onszelf verschillende namen”, “Aandacht”, “we zijn allenmaal verschillend en we willen in ons verschillend zijn gerespecteerd worden”, “liefdesloop”, “volg de eco-rijder”, ect.

De werkwijze

Ik begin het schilderij altijd met een gemarmerd vel papier. Door te kijken doemen allerlei mensfiguren op. Uiteindelijk kies ik –intuïtief– uit de veelheden van vormen een compositie. Dan ontstaat er een titel en teksten. De idieeën zijn universeel (bijvoorbeeld ”Keerpunt”, Iedereen maakt het mee in zijn leven, al kan het voor iedereen een anderen betekenis hebben).

Er worden tekens uit lino gesneden, zodat het teken ritmisch herhaald kan worden, en waardoor de ontstane compositie beeld krijgt. Als er teksten in het beeld gebruikt worden, worden die ook vaak in het beeld geplaatst (geschilderd of gedrukt), maar ook in een later stadium kan het zich voordoen. Details waarin geschreven, geschilderde tekst zichtbaar wordt, er wordt uitgespaard en gedrukt.